Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

STOPE I TRAGOVI DIVLJAčI

Postavljeno: 17. 12. 2011.

Ovih dana iz štampe je izašla nova, deseta jubilarna, stručna publikacija Lovačkog saveza Crne Gore pod nazivom STOPE I TRAGOVI DIVLJAČI.

Knjižica STOPE I TRAGOVI DIVLJAČI nastala je kao dio međunarodne saradnje. Namijenjena je svim ljubiteljima prirode i divljači koji poštuju načelo trajnosti korišćenja prirode i tim načelom se rukovode u svom redovnom radu, i svim drugim aktivnostima u slobodnom vremenu.

Svaka divljač, obavljanjem svojih životnih aktivnosti, ostavlja dokaze svog postojanja. Te dokaze nazivamo tragovima divljači, zapisano je u predgovoru koji je za ovu knjižicu uradio predsjednik Nikola Marković, dodajući da Lovački savez Crne Gore izdavanjem knjižice „Stope i tragovi divljači“ želi upoznati ljubitelje prirode o tragovima nekih vrsta divljači koja naseljavaju lovišta Crne Gore.

Tragovi ostavljeni u šumi, polju, na stazama ili šumskim putevima, u snijegu... svjedoče o njihovim staništima, navikama, ponašanju, prehrani i drugom. Govore nam o tome gdje je divljač boravila, šta je tu radila, kuda je otišla... U lovstvu, poznavanje i prebrojavanje tragova divljači koristi se kao metod za utvrđivanje brojnosti koji je osnov realnog planiranja, ističe se između ostalog u predgovoru ove zaista interesantne knjižice.

Izdavanjem džepne knjižice STOPE I TRAGOVI DIVLJAČI – sisari dopunjavaju se dosadašnja stručna izdanja Lovačkog saveza Crne Gore kojima se želi na sveobuhvatan način, posebno mladim ljudima, približiti priroda i njeni stanovnici – divlje životinje, prema kojima se treba odnositi pažljivo i sa poštovanjem.

- Pogledaj ovdje -