Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

ODSTRIJELJENA DVA šAKALA NA ULAZU U UZGAJALIšTE JELENA LOPATARA „ZABRAN KRALJA NIKOLE“

Postavljeno: 27. 02. 2012.

U Rijeci Crnojevića, na samom ulazu u uzgajalište jelena lopatara, lovac Saša Stjepović član Lovačkog društva „Cetinje“ odstrijelio je dva šakala potencijalna neželjena posjetioca ovog uzgajališta.

Obilne snježne padavine, koje su ove zime zahvatile našu zemlju, nisu zaobišle ni Rijeku Crnojevića u kojoj se nalazi  „Zabran Kralja Nikole“ uzgajalište jelena lopatara.

Uzgajalište je  ograđeno žičanom ogradom i pod stalnom je lovočuvarskom zaštitom. U njemu su izgrađeni svi lovni objekti potrebni za uzgoj ove divljači, a u toku zimskih mjeseci vrši se redovna prihrana.

Međutim, visok snježni pokrivač, koji se formirao usljed dugotrajnih padavina na području Rijeke, uslovio je ne samo nedostatak prirodne hrane za divljač, već je i ogradu uzgajališta učinio „dostupnom“ za predatore, neželjene potencijalne posjetioce uzgajališta, koji bi populaciji jelenske divljači nanijeli značajne gubitke.

Ipak visoki snijeg u kojem su ostali tragovi šakala, budnost lovočuvara i umijeće lovca Saše Stjepovića spasili su jelene od ovih predatora čija se upornost, izdržljivost, snalažljivost, potraga za hranom, brzina pretraživanja terena i opšta psihofizička sposobnost  ogleda u tome da je sposoban loviti, neprestano od sumraka do svitanja prelazeći za noć i do stotinu i više kilometara.

Lovac, mještanin Rijeke Crnojevića, Saša Stjepović član Lovačkog društva „Cetinje“, odmah po pozivu upravnika lovišta u neposrednoj blizini ograde, pripremio je mrcinište i već u prvi sumrak sa čeke odstrijelio dva šakala, mužjaka i ženku, koji su bili namjerni loviti u Zabranu.

Smanjivanje broja predatora koji čine štetu na podnošljiv broj je veoma značajna mjera zaštite uzgojne divljači u lovištu. Iz tog razloga u ovom lovištu se, redovno svake godine odstrijeli značajan broj vukova, lisica, divljih mačaka, kuna i drugih predatora, pa su u Lovačkom društvu „Cetinje“ zadovoljni provođenjem ove značajne mjere zaštite, ali i ukupnim radom na uzgoju zaštiti i unaprijeđenju lovstva u lovištu. U uslovima vanrednog stanja, koji je uveden u našoj zemlji, zbog visokih snježnih padavina i ekstremno niskih  temperatura, lovci su intezivno vršili prihranu divljači, dali značajan doprinos u raščišćavanju ulica, puteva, krovova kuća, zgrada, ustanova i ukazivali pomoć ljudima u snijegom odsječenim mjestima. Zabrana lova na sve vrste divljači, osim predatora kada čine štetu pravnim i fizičkim licima i lovištu, što je bio ovaj slučaj odstrijela šakala, koju je donijelo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja 6 februara  u potpunosti je u ovom lovištu ispoštovana.