Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

U BEOGRADU ODRžANA KONFERENCIJA „LOVNO ZAKONODAVSTVO U ZEMLJAMA CENTRALNE I ISTOčNE EVROPE“

Postavljeno: 03. 04. 2012.
Konferencija „Lovno zakonodavstvo u zemljama Centralne i Istočne Evrope“ 01
Konferencija „Lovno zakonodavstvo u zemljama Centralne i Istočne Evrope“ 02

U organizaciji Svjetske federacije za lovstvo CIC-a, koordinacionog foruma za Centralnu i Istočnu Evropu, 16 marta u Beogradu održana je konferencija posvećena temi „Lovno zakonodavstvo zemalja Centralne i Istočne Evrope“. Domaćin konferencije bio je Lovački savez Srbije.

Na sastanku u Beogradu učestvovali su predstavnici lovačkih saveza zemalja regiona: Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije kao i Albanije, Bugarske i Rumunije.

Konferenciji  su prisustvovali i njome predsjedavali, predsjednik Svjetske federacije za lovstvo Bernard Loze, počasni predsjednik Diter Schramm, potpredsjednik Imrich Šuba i predsjednik kooordinacionog foruma Toni Vršćaj.

Cilj konferencije bio je pronalaženje zakonskih rješenja u oblasti lovstva i analiza primjene postojećih normativnih propisa, koji su kroz praktičnu primjenu u različitim državama pružili odgovarajuće okvire za održivo korišćenje staništa, očuvanje vrsta divljači i prava čovjeka da lovi, što je tradicijska tekovina i razlog udruživanja lovaca u lovačke organizacije. Cilj skupa je bio i da ukaže administraciji pojedinih država na pitanja, koja nastaju upravo kao poslijedica loše zakonske regulative, bez uvažavanja minulog rada i tradicionalnih tekovina saveza i udruženja lovaca, koji su u dobroj mjeri najneposrednije angažovani na poslovima očuvanja i uzgoja divljači, koji ove aktivnosti djelom i finansiraju kao lovci i članovi lovačkih organizacija. Potvrđeno je da lovno zakonodavni koncept koji je ponuđen u nekim zemljama u tranziciji Centralne i Istočne Evrope često nije u funkciji pouzdanog i trajnog očuvanja fondova divljači, već je demotivišući, pod direktnim uplivom politike i u mimoilaženju sa stavovima stručne javnosti i korisnika prirodnih dobara, a katkada potpuno neprimjenljiv u praksi.

Lovno zakonodavstvo u svojim zemljama na konferenciji prezentovali su svi prestavnici zemalja učesnica.

PRIZNANJE SVETSKE FEDERACIJE ZA LOVSTVO CIC-a LOVAČKOM SAVEZU CRNE GORE I NJEGOVOM PREDSJEDNIKU NIKOLI MARKOVIĆU

Na konferenciji u Beogradu dodjeljena su najveća priznanja CIC koordinacionog foruma zemalja Centralne i Istočne Evrope, predsjedniku Svjetske federacije Bernardu Lozeu, počasnom predsjedniku Diter Schrammu, potpredsjedniku Imrich Šubi, predsjedniku Lovačkog saveza Crne Gore Nikoli Markoviću, i u ime domaćina predsjedniku Lovačkog saveza Srbije Zoranu Popoviću.

Zahvaljujući se predsjednik Marković istakao je da ovo priznanje doživljava kao i priznanje Lovačkom savezu Crne Gore u cjelini, te da će ono poslužiti ne samo kao priznanje za dosadašnji rad, već i kao podsticaj za još veće uspjehe na polju unapređenja lovstva i saradnje sa lovačkim savezima i organizacijama drugih država regiona.

Predsjednik Nikola Marković govorio je crnogorskom lovnom zakonodavstvu istačući da je prvi Zakona o lovu donešen 1910 godine i da su se od tada zakonski propisi u više navrata mijenjali u cilju što boljeg očuvanja i održivog razvoja prirode i divljači, kao i organizacije lovstva zasnovane na naučnim principima i kulturno-istorijskom nasleđu. Akcent svog referata dao je važećem Zakonu o divljači i lovstvu, novinama koje on u odnosu na prethodni zakon donosi, njegovoj usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, kao i opredjeljenjem naše države za evropske integracije i, s tim u vezi, usklađenosti sa evropskim zakonodavstvom i potvrđenim međunarodnim direktivama i konvencijama od značaja za uređivanje pitanja koja čine predmet Zakona, zatim o propisanim poslovima od javnog interesa u oblasti zaštite divljači i lovstva koji se vrše radi očuvanja i zaštite divljači i njene životne sredine, kao i dosadašnjoj primjeni Zakona u praksi.

Konferencija Koordinacionog foruma CIC je završena usvajanjem Rezolucije sledeće sadržine:

1. Održivo lovstvo je osnov očuvanja biodiverziteta;

2. Lovačke organizacije, u tom smislu, sprovode nemjerljiv dobrovoljni volonterski rad od koristi za društvenu zajednicu, kako u pogledu očuvanja prirode, tako i u pogledu ekonomije;

3. Svi delegati će se založiti kod Vlada svojih država i političara, da se uvaži znanje i stručni rad i da se omogući lakše sprovođenje volonterskih aktivnosti lovaca i lovačkih organizacija odgovarajućom pravnom regulativom, naročito, dajući im autoritet da pomognu pri izradi planova gazdovanja i monitoringu divljači, što je u javnom interesu;

4. Da lovačke organizacije očuvaju sve svoje snage u okviru jednog moćnog tijela u svakoj državi;

5. Da države harmonizuju lovno zakonodavstvo sa susjedima, u skladu sa sloganom "Divljač ne poznaje granice".