Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

VAžNO OBAVJEšTENJE ZA čLANICE LOVAčKOG SAVEZA CRNE GORE – USKLAđIVANJE STATUTA NEVLADINIH ORGANIZACIJA SA NOVIM ZAKONOM

Postavljeno: 27. 05. 2012.

Članice Lovačkog saveza Crne Gore koje su registrovane po Zakonu o nevladinim organizacijama dužne su, ako to do sada nijesu uradile, da svoj Statut usklade sa  novim Zakonom o nevladinim organizacijama ("Službeni list CG", broj 39/11).

Naime odredbama člana 49 ovog Zakona propisano je da su nevladine organizacije koje su upisane u registar po Zakonu o nevladinim organizacijama (,,Službeni list RCG’’ br. 27/99 i 30/02 i ,,Službeni list CG’’, br. 11/07) dužne da, u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, usklade statut sa ovim zakonom i dostave ga Ministarstvu unutrašnjih poslova, sa izvodom iz zapisnika sa sjednice nadležnog organa nevladine organizacije na kojoj je donijeta odluka o usklađivanju statuta.

Nevladina organizacija koja u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu novog Zakona o nevladinim organizacijama ne uskladi statut sa ovim zakonom, briše se iz registra.

Shodno navedenom, a imajući u vidu da rok za usklađivanje statuta ističe 13. 08. 2012. godine, nevladine organizacije, koje do sada nijesu izvršile usklađivanje, potrebno je da to urade bez odlaganja, s obzirom da, u slučaju propuštanja propisanog roka, nadležni organ, ima obavezu brisanja istih iz Registra nevladinih organizacija.

 

USKLAĐIVANJE STATUTA NEVLADINIH ORGANIZACIJA SA NOVIM ZAKONOM

Usklađivanje statuta podrazumjeva vršenje određenih izmjena i dopuna  najvišeg normativnog akta organizacije, odnosno dopunu statuta odredbama koje su po novom Zakonu obavezne a postojeći statut ih ne sadrži, kao i izmjenu ili izostavljanje odredaba koje nisu u saglasnosti sa novim Zakonom.

U slučaju da je postojeći statut udruženja u potpunosti u skladu sa odredbama novog zakona udruženje bi Ministarstvu, uz zapisnik sa sjednice nadležnog organa nevladinog udruženja /fondacije, trebalo da dostavi novi statut u kojem bi bila iznjenjena samo preambula (pozivanje na novi zakon) i prelazne i završne odredbe (odredbe o prestanku važenja starog i stupanja na snagu novog statute).

Usaglašavanje statuta će u najvećem broju slučajeva moći da se izvrši kroz izmjene i dopune pojedinih odredbi, te usvajanju integralnog teksta statuta. U slučaju potrebe vršenja većih izmjena postojećeg statuta prilikom usklađivanja sa novim Zakonom svrsishodnije bi bilo donošenje novog statuta.

Prilikom odlučivanja da li da se pristupi izmjenama postojećeg ili izrade novog statuta treba imati u vidu sljedeće:

  • Da li su statutom regulisana sva pitanja koja se po novom zakonu moraju regulisati?
  • Da li statut organizacije sadrži neka rješenja koja nisu u skladu sa novim zakonom, pa ih treba izmjeniti ili potpuno izostaviti?
  • Da li treba  izvršiti i neke druge izmjene statuta (ako organizacije žele da iskoriste ovu priliku za neke druge izmjene statuta, za kojima se ukazala potreba u toku dosadašnjeg rada organizacije, ili koje bi na bolji način regulisale određene odnose i obezbijedile uspješniji rad organizacije).

Prilikom donošenja izmjena i dopuna statute ili donošenja novog statuta u cilju usklađivanja najvišeg normativnog akta organizacije sa novim Zakonom, treba posebno voditi računa o ispunjenju sljedećih pretpostavki:

  • Da statut bude donijet do strane onog organa organizacije/fondacije koji je ovlašćen za donošenje tog akta, prema odredbama važećeg statuta;
  • Da prilikom donošenja statuta bude sprovedena odgovarajuća procedura, predviđena odredbama važećeg statuta;
  • Da odredbama statuta budu regulisana sva ona pitanja zbog čijeg se regulisanja on donosi;
  • Da se jasno odredi vremensko važenje statuta, odnosno da se odredi kada počinje njegova primjena i da se jasno navede prestanak važenja prethodnog normativnog akta.

Zakonom o nevladinim organizacijama utvrđena su pitanja koja se obavezno moraju urediti statutom udruženja. Ostavljena je i mogućnost da se statutom urede i druga pitanja do značaja za rad udruženja.

Novim Zakonom o nevladinim organizacijama kao i odgovarajućim odredbama Zakona koji je bio na snazi do 31.12.2011. godine, (iako se formulacije u novom Zakonu donekle razlikuju) propisuje se da se statutom udruženja kao najvišim pravnim aktom moraju urediti naziv i sjedište udruženja, ciljevi i djeletnosti, trajanje organizacije, članstvo u savezima, način finansiranja, prestanak rada, raspolaganje imovinom, privredne djelatnosti koju udruženje obavlja, te sa aspekta usaglašavanja odredbi statuta sa novim Zakonom nije neophodna izmjena ovih odredbi.

Novi Zakonom o nevladinim organizacijama definiše novu unutrašnju organizaciju (organ upravljanja/skupština i lice ovlašćeno za zastupanje) i njihove nadležnosti, te da se statutom udruženja pored prethodno navedenog obavezno uređuju i:

  • Način izbora, opoziva, rada i sazivanja sjednica organa upravljanja, kvorum i način odlučivanja, kao i mandat članova organa upravljanja;
  • Način izbora i opziva lica ovlašćenog za zastupanje i njegov mandat i ovlašćenja;
  • Postupak izmjena i dopuna statuta i način donošenja opštih akata organizacije;
  • Način ostvarivanja javnosti rada;
  • Oblik i sadržina pečata;
  • Uslovi za sticanje i gubitak članova udruženja;
  • Prava i obaveze članova, uključujući  i način ostvarivanja prava na sazivanje skupštine kad ona nije sazvana u roku utvrđenom statutom;
  • Način vođenja evidencije članova;
  • Statutom se može odrediti i način predstavljanja članova u skupštini udruženja preko opunomoćenih predstavnika

Za razliku od prethodno važećeg Zakona o nevladinim organizacijama, kojim su kao obavezni organi udruženja bili propisani skupština i upravni odbor, prema novom Zakonu o nevladinim organizacijama obavezni organi udruženja su skupština kao najviši organ upravljanja i lice ovlašćeno za zastupanje kao inokosni, izvršni organ. Odredba kojom je predviđena mogućnost  da se pored ovih obaveznih organa,  statutom udruženja mogu predvidjeti i drugi organi, zajednička je i u sadašnjem i u prethodnom Zakonu o nevladinim organizacijama.

Kada je u pitanju naziv nevladinih organizacija, novi Zakon propisuje  da se naziv nevladine organizacije  mora upisati na crnogorskom jeziku, takođe da naziv  može sadržati  strane riječi ako te riječi čine ime strane ili međunarodne organizacije čija je članica, ili  riječi koje se uobičajeno koriste u crnogorskom jeziku ili za njih nema odgovarajućih riječi u crnogorskom jeziku ili se radi o latinskim izrazima. Novina  je da naziv nevladine organizacije može da sadži ime fizičkog lica ako je ono dalo pristanak, ili ime umrlog lica ako su pristanak dali njegovi nasljednici.

Kada je u pitanju raspolaganje imovinom, novi Zakon predviđa da se u slučaja brisanja iz registra imovina te organizacije može dodijeliti i javnim ustanovama, a ne samo nevladinim organizacijama kako je to bilo predviđeno prethodnim Zakonom o NVO. Dakle, statut mora sadržati odredbu da u slučaju prestanka rada imovina udruženja se dodjeljuje drugim nevladinim organizacijama ili javnim ustanovama.

U primjeru statuta koji se nalazi u prilogu možete vidjeti obrazac statuta u slučaju da se nevladina organizacija odluči za donošenje novog statuta, dok su posebno obilježeni oni članovi koji, u skladu sa novim Zakom o nevladinim organizacijama, moraju biti regulisani statutom organizacija.