Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

OBAVJEšTENJE O ZAVRšETKU LOVNE SEZONE

Postavljeno: 07. 02. 2013.

Lovački savez Crne Gore obavještava lovce, da se 15 februara, shodno Zakonu o divljači i lovstvu, i Pravilniku o lovnim sezonama, završava lovna sezona na sljedeću lovnu divljač - šumsku šljuku, bekasinu, goluba grivnaša, divlju gusku, patke: gluvaru, zviždaru, čegrtaljku, glavatu, ćubastu i kržu, zatim baljošku, sivu vranu, svraku i sojku. Po ovom Pravilniku zadnji lovni dan ove vrste je nedjelja 10 februar.

Do kraja lovne sezone, a to je 28 februar, lovci će moći loviti lisicu, šakala i vuka.

Još ranije za druge lovne vrste divljači završena je lovna sezona i počeo period lovostaja. Tako je lovna sezona na zeca, divlju mačku i jarebicu kamenjarku završena 31. decembra prošle godine, a na divlju svinju, kune i fazana 31 januara ove godine.

Više o realizaciji donešenih planova uzgoja, zaštite i odstrijela divljači,  uređivanja lovišta, ali i drugih radnji koje su u lovištu u ovoj lovnoj godini realizovani, znaće se po dostavljanju izvještaja kojeg su korisnici lovišta u obavezi najdalje do prvog aprila dostaviti Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Agenciji za zaštitu životne sredine i Lovačkom savezu Crne Gore.

Međutim već sada, kada je za većinu lovnih vrsta lovna sezona  završena, možemo sa velikom sigurnošću ocjeniti je da lovna sezona protekla u skladu sa zakonom i donešenim planskim dokumentima. Lovci su u relizaciji planova gazdovanja pristupili sa  ozbiljnošću dajući i ove godine svoj doprinos realizaciji projekta Evropske unije “Podrška kontroli i suzbijanju bjesnila i klasične kuge svinja“.

Da podsjetimo, ovo je druga godina uspješne saradnje lovaca na suzbijanju ove opake bolesti. Oni su i ove godine prikupljali uzorke radi analize uspješnosti oralne vakcinacije lisica, kao i utvrđivanja prisutnosti virusa klasične svinjske kuge kod populacije divljih svinja u našoj zemlji.