Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

U CETINJU JE ODRžANA 10. JUBILARNA SJEDNICA CIC KORDINACIONOG FORUMA ZA SREDNJU I ISTOčNU EVROPU

Postavljeno: 15. 10. 2009.

Deseta Sjednica CiC-aU periodu 07 – 09 oktobra, u prijestonici Crne Gore, Cetinju održana je 10. jubilarna sjednica CIC - Međunarodnog savjeta za očuvanje prirode i lov divljači, CIC- koordinacionog foruma za Srednju i Istočnu Evropu koji okuplja zemlje: Rusiju, Ukrajinu, Bjelorusiju, Moldaviju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Tursku, Albaniju, Makedoniju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Sloveniju, i Crnu Goru, i koji u svojem članstvu ima dvadeset miliona članova - ljubitelja prirode, divljači i lova.

Najupečatljivije obilježje, kako je to istaknuto na otvaranju ove sjednice, regiona Srednje i Istočne Evrope, jeste njena velika fizička raznolikost. Ovdje nije samo prisutno suvo kopno i otvoreno more, nego i visoke planine, niske površi, ravnice, rjeke, obale i duboki kanjoni. Region je raznolik i po klimi. Razlike poput ovih kreirale su složen mozaik staništa, u kojima odgovarajuće životne uslove nalaze brojne vrste divljih životinja. Priroda nas je dakle darovala obiljem i raznovrsnošću biljnog i životinjskog svijeta i obavezala nas da taj sklad u najmanjoj mogućoj mjeri narušimo, da ga sačuvamo i obogatimo. Zbog toga ovogodišnje zasjedanje prestavnika nacionalnih asocijacija lovaca i drugih institucija koje se bave zaštitom prirode i divljači iz 17 zemalja regiona imalo za temu Naseljavanje i ponovno naseljavanje divljači.

Svoja dosadašnja iskustva, planove i naučna sazananja kada je u pitanju ova vrlo značajna oblast očuvanja prirode i divljači, prezentovali su: Nikola Marković – Crna Gora, dr. ing. Neculai Şelaru Rumunija, Sergey Ilin – Rusija, Prof. Anesti Postoli – Albanija, Srečko Žerjav Slovenija (Lovački savez Slovenije) i Janko Mehle (Zavod za šume Slovenije), Vlado Soldo – Bosna i Hercegovina, Dr Imrich Šuba – Slovačka i Prof. dr Zoran Popović – Srbija, sa jedinstvenim zaključkom da divlje životinje danas trebaju čovjekovu pomoć da bi opstale, naselile se u nova područja sa sličnim stanišnim uslovima onim iz kojih potiču ili se ponovo vratila u ona koja su naseljavala ili u njima dovedena na biološki minimum.

Od rukovođenja CIC koordinacionog foruma za Srednju i Istočnu Evropu oprostio se njegov dosadašnji predsjednik i osnivač, jedan od najpoznatih svjetskih stručnjaka u oblasti lovstva, Veljko Varićak, a jednoglasno svi prisutni delegati na njegov predlog izabrali su za novog predsjednika CIC koordinacionog foruma za Srednju i Istočnu Evropu Tonija Vršćaja, a za potpredsjednik CIC koordinacionog foruma za Srednju i Istočnu Evropu Dr Imrich Šubu.

Na predlog Dietera Schramma, predsjednika CIC jednoglasno od svih prisutnih delegacija Veljko Varićak je izabran za počasnog ambasadora CIC i osnivaca i počasnog predsjednika CIC koordinacionog foruma za Srednju i Istočnu Evropu, uzdržanih ni protiv nije bilo.

Na sjednici, kojom je predsjedavao Veljko Varićak, predsjednik CIC koordinacionog foruma za Srednju i Istočnu Evropu uz prisustvo predsjednika CIC-a, gospodin Dieter Schramm donešen je jednoglasno od strane svih učesnika, kao i od strane gospodina Dieter Schramma zaključak sjednice i Rezolucija:

Zaključak sjednice:

Prisutni članovi CIC Koordinacijsko Foruma su zaključili, da je CIC Koordinacijski Forum za Srednju i Istočnu Evropu svojim desetogodišnjim radom dokazao, da je takav način suradnje koristan, kako za divljač susjednih država, tako i za uspostavljanje dobro susjedskih odnosa između lovaca susjednih država.
Iz diskusije se dalo zaključiti, da je regionalna saradnja značajna, te su date sugestije, da se osnuju po regijama Koordinacijski Forum CIC (mediteranski, skandinavski i drugi).

Rezolucija

Na sastanku 10-te jubilarne sjednice Koordinacionog Foruma CIC za Srednju i Istocnu Evropu održane8-og Oktobra 2009 godine na Cetinju, još jednom je potvrđeno da je harmonizacija kontrole divljači u svim granicama jedan bitan doprinos očuvanju našeg eko sistema kao i boljem razumijevanju ljudi.

Na sjednici je ponuđena sva podrška CIC-ovoj odluci da stvori nove regionalne centre na osnovi uspješnog dosadašnjeg rada CIC koordinacionog foruma za Srednju i Istočnu Evropu. Svi učesnici ove sjednice pozdravljaju osnivanje CIC koordinacionog foruma za zemlje Mediterana i podržavaju ideju CIC-a o zajedničkim pokušajima zaštite divljači kroz kontrolisani lov u zemljama Centralne Azije.

Na sjednici se takođe pomenula važnost prilagođavanja CIC sistema mjerenja trofeja, koji uvrštava i pitanje starosnog doba divljači. Učesnici preporučuju da legalno obavezujuće regulacije pojedinih država koje upotrebljavaju CIC-ov sistem mjerenja trofeja biće nadgledane, te shodno tome divljač koja je prije vremena odstrijeljena:

  • neće biti prepoznata od strane CIC-a
  • i jedino će biti mjerena po amandmanu “pogrešna selekcija”

Učesnici se dalje veoma distanciraju od bilo kojeg i svih neprirodnih načina uzgoja divljači u pokušaju kreiranja “ekstremnih” trofeja.

U nastavku primijenjene kooperacije kontrole divljači u granicama koordinacija će se truditi da proprati odluku donesenu na CIC sjednici u Marakešu i radiće pod tri odjeljka “Zakoni i Pravila”, “Primijenjena Nauka” i “Kultura”.

Na sjednici je jos jednom potvrdjen zahtjev koordinacionog foruma za Srednju i Istocnu Evropu da podnese adekvatnu troškovnu - poziciju u CIC budzetu.

Veljko Varićak, osnivač i predsjednik koordinacionog foruma za Srednju i Istočnu Evropu po završetku mandata predsjednika ispraćen je aplauzom za izuzetan rad. Primio je priznanja svih učesnika koordinacionog foruma i specijalno priznanje CIC-a, koji ga je imenovao kao Počasnog Ambasadora i osnivača – počasnog predsjednika koordinacionog foruma CIC za Srednju i Istočnu Evropu. Njegov naslednik Toni Vrščaj i zamjenik predsjednika Imrich Šuba su jednoglasno izabrani i primili su izraz punog povjerenja svih učesnika.

Naredno zasjedanje CIC kordinacionog foruma za Srednju i Istočnu Evropu će se održaće se 2010-e godinine u Sofiji – Bugarska.