Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

JANKO MEHLE U POSJETI LOVAčKOM SAVEZU CRNE GORE

Postavljeno: 31. 08. 2013.
Janko Mehle i Nikola Marković

Nedavno je u posjeti Lovačkom savezu Crne Gore boravio direktor državnih lovišta posebne namjene u Sloveniji, gospodin Janko Mehle i na temu lovstva, dosadašnje i buduće saradnje razgovarao sa predsjednikom Lovačkog saveza Nikolom Markovićem i njegovim saradnicima.

Janku Mehleu ovo nije prva posjeta Crnoj Gori. Ranije ovaj vrsni stručnjak u lovstvu bio je učesnik i prezentant značajnih tema iz oblasti lovstva na naučnim skupovima održanim u našoj zemlji, kao i čest konsultant Lovačkog saveza Crne Gore kada je u pitanju zakonodavno - organizaciona struktura lovstva i druge stručne teme.

Na ovom sastanku predsjednik Marković zahvalio se na dosadašnjoj saradnji i poželio da ona sa Jankon Mehleom i drugim lovnim stručnjacima iz Slovenije bude još veća i plodnija. Slovenija, kako je istakao, prepoznatljiva je po dobro organizovanom lovstvu i očuvanim brojnim populacijama divljači, što je rezultat stručnog rada i ulaganja svih zainteresovanih za razvoj lovstva.

Janko Mehle, konstatujući da je zakonodavno-organizaciona struktura lovstva dvije države Slovenije i Crne Gore, dosta slična, ustalom kao i sa drugim državama u regionu, u ovoj radnoj posjeti Lovačkom savezu Crne Gore ističe da je stručni rad osnov razvoja lovstva naručito kada je u pitanju održivi razvoj divljači. Lovcima dugujemo zahvalnost za očuvanje populacija divljih životinja i oni su nosioci daljeg razvoja divljači i lovstva posebno je istakao gospodin Mehle.

U Crnoj Gori kako je zaključeno na sastanku, potrebno je postojeće proizvodne kapacitete za sitnu divljač proširiti i izgraditi nove iz kojih bi se ona naseljavala u lovišta i na lovu ove divljači razvijati lovni turizam. Neophodno je posticati i razvoj ograđenih lovišta i uzgoj divljači u njima u svrhu lova i korišćenja te razvoja ovog vida lovnog turizma. Razvijati foto-lov kao poseban vid lova i lovnog turizma, zatim razvoj lovnog streljaštva i lovne kinologije i pospješiti organizaciju međunarodnih takmičenja u ovim značajnim segmentima lovstva.

U cilju razvoja lovstva, kao sportsko-rekreativne ali i privredne djelatnosti, edukacije i obrazovanja lovaca i građanstva potrebno organizovati što više predavanja i radionica u Crnoj Gori, na kojem bi uzeli učešća kako domaći tako i stručnjaci iz regiona, još jedan je zaključak sastanka.