Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

NIKšIć – VI MEđUNARODNA IZLOžBA PASA SVIH RASA (CACIB)

Postavljeno: 19. 09. 2013.

U organizaciji Kinološkog društva "Trebjesa", na osnovu godišnjeg kalendara kinoloških manifestacija Svjetske kinološke federacije, 24.08.2013. u Nikšiću je održana šesta Međunarodna izložba pasa svih rasa.

Na izložbi je učestvovalo oko 150 izlagača, sa 70 rasa, iz Crne Gore, zemalja regiona, kao i iz Italije, Francuske, Poljske, Rusije i Češke.

Kinološke sudije Vladimir Videnović i Nebojša Nedeljković iz Srbije, Vojo Brajović i Antonio Mračević iz Crne Gore, odlučili su da titulu najljepšeg psa ponese njemački ovčar Boa, čiji je vlasnik Goran Mićunović iz Nikšića. Drugo mjesto pripalo je velikoj kraljevskoj pudli Gabana, vlasnika Đuzepea Feste iz Italije i treće mjesto pripalo je engleskom seteru Rej, Aleksandra Krivokapića iz Nikšića.

Kao što smo već naveli, ovo je šesta izložba pasa koja se održava u Nikšiću, iako je Kinološko društvo Trebjesa jedno od najstarijih u Crnoj Gori. Osnovao ga je 1989.godine doajen i utemeljivač crnogorske i jugoslovenske kinologije, Nikšićanin prof. Nikola Sjekloća, koji je bio predsjednik Kinološkog Saveza SFRJ, zatim SRJ i nakon raspada zajedničke države predsjednik Kinološkog Saveza Crne Gore.

Rad Kinološkog društva Trebjesa nakon osnivanja i nekoliko veoma uspješnih izložbi skoro je potpuno prestao zbog poznatih dešavanja 90-tih godina. Posljednjih godina u Nikšiću su održavane izložbe pasa, ali u organizaciji Kinološkog Saveza Crne Gore, a ove godine je KD Trebjesa preuzelo organizaciju sa namjerom da to "zamrlo" društvo oživimo, jer naš grad ima tradiciju ali na neki način obavezu, posebno mi pojedinci, kojima je na neki način ostavljeno na "amanet" da radimo na razvoju kinologije.

Naš cilj kao organizatora bio je da animiramo po malo "uspavane" domaće izlagače, posebno mlade ljubitelje pasa. Zadovoljni smo brojem učesnika na izložbi ( 153 prijavljena psa ), iako bi taj broj mogao i morao ubuduće biti mnogo veći, na čemu nam tek predstoji predan rad. Takođe smo djelimično uspjeli da podstaknemo vlasnike lovnih pasa da izvedu svoje ljubimce. Na izložbi je učestvovalo oko 40 lovnih pasa, što s obzirom na trend opadanja interesovanja za učešće na izložbama i nije zanemarljiv broj ."Vjetar u leđa" nam je bila pomoć i podrška najbrojnije Nacionalne lovačke organizacije, na čelu sa predsjednikom Nikolom Markovićem i sekretarom Ćabak Mladenom, koji su nam pomogli da ovu kinološkun manifestaciju uspješno organizujemo. Bez uspješne lovne kinologije nema ni razvoja kinologije uopšte. KD Trebjesa je tradicionalno stavljalo akcenat na lovne pse, jer je Nikšić uvijek imao veliki broj lovaca, samim tim i lovnih pasa. Poznato je i da zakon nalaže da se u lov ne smije ići bez rasnih pasa.

Kao organizator ove izložbe trudili smo se da obezbijedimo fer i nepristrasno suđenje, a da li smo u tome uspjeli vrijeme će pokazati.

Aleksandra Sjekloća Blagojević, KD Trebjesa