Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

LOVCI U SUZBIJANJU BJESNILA

Postavljeno: 15. 10. 2013.

Projekat „Podrška kontroli i suzbijanju bjesnila i klasične kuge svinja“, kao što je poznato, sprovodi se u svim zemljama regona, uz podršku Evropske unije, u cilju suzbijanja ove neizliječive bolesti koja se sa divljih životinja prenosi na čovjeka.

Lovci Crne Gore dali su u prethodnim periodu veliki doprinos i najbolje su u regionu uradili projekat kada je u pitanju utvrđivanje brojnosti prenosilaca bjesnila i monitoring uspješnosti sprovedene oralne vakcinacije (odstrijel lisica), što je potvrđeno na međunarodnim sastancima održanim u Beogradu i Podgorici.

Ovaj projekat, započet u Crnoj Gori 2010 godine nastavlja i u ovoj godini. Lovci će i ove godine sudjelovati u njemu i imati zapaženu ulogu.

Obaveza lovaca je da u svrhu monitoringa oralne vakcinacije, Veterinarskim ambulantama dostave minimum 4 ulovljene lisice na 100 km vakcinisane oblasti na godišnjem nivou.

Potrebno je lovci dostave sledeći broj odstrijeljenih lisica iz lovišta: Andrijevica 12, Bar 20, Bijelo Polje 37, Tivt 2, Bratogošt 20, Cetinje 31, Danilovgrad 17, Grahovo 11, Hridsko jezero 10, Kolašin 11, Kotor 7, Risan 7, Maja Karanfili 3, Mojkovac 13, Morača 13, Nikšić 55, Orjen 9, Paštrovsko 3, Petnjica 10, Pljevlja 4, Plužine 18, Podgorica I 38, Podgorica II 3, Podgorica III 5, Primorje 2, Rovca 8, Rožaje Šavnik 17, Smiljevica i Bjelasica 16, Ulcinj 10 i Žabljak 11 komada odstrijeljenih lisica.

Određen broj lisica iz Nacionalnih parkova i lovišta posebne namjene je takođe potrebno dostaviti ambulantama za što su zadužene organizacije koje gazduju ovim površinama.

Odstrijel lisica počinje sa početkom lovne sezone, u nedjelju 6 oktobra 2013. godine i traje do do 23. februra 2014 godine.

Lovci, dakle, prema planu za uzorkovanje i sa različitih lokacija trebaju da podnesu uzorke tijela odstrijeljenih lisica veterinarskim ambulantama. Leševi lisica treba da se čuvaju na hladnom (ne na smrznutom) odmah nakon odstrijela. Idealno bi bilo da se dostave veterinarskoj ambulanti u roku od 24h nakon odstrijela, a u izuzetnim slučajevima, i držanje od 3 dana u hladnom nakon odstrijela.

Lovci trebaju obezbijediti sve podatke neophodne za popunjavanje obrasca za podnošenje uzoraka veterinarskim ambulantama uključujući i lokaciju gdje je lisica odstrijeljena.

Popunjene i ovjerene Upute za ispitivanje odstrijeljenih lisica u svrhu uspješnosti oralne vakcinacije protiv bjesnila, kojeg izdaje Veterinarska ambulanta se čuvaju i predaju matičnoj lovačkoj organizaciji koje Veterinarskoj Upravi dostavljaju zahtjev za isplatu naknade, u visini od 15 € po komadu ulovljene lisice, uz kopiju Uputa, sa žiro računom i PIB-om lovačke organizacije.

U svrhu uzorkovanja radi utvrđivanja prisustva virusa klasične kuge svinja u prirodi, među populacijom divljih svinja, lovci su u obavezi da dostave 300 uzoraka, na nivou svih lovišta, uzetih od odstrijeljenih divljih svinja. Lovna sezona na divlju svinju traje od 6. oktobra 2013. godine do 26. januara 2014 godine.

Lovci su dužni od odstrijeljene divlje svinje dostave bubreg, slezinu i uzorke tjelesne tečnosti iz grudne ili trbušne šupljine.

U slučaju dostavljanja uzoraka trihinoskopski pregled mesa za lovca je besplatan.