Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

LOV DIVLJAčI NIJE SAMO ODSTRIJEL

Postavljeno: 13. 11. 2013.

Lov divljači nije samo odstrijel. To je širi pojam koji je regulisan Zakonom o divljači i lovstvu, Kodeksom lovaca Crne Gore, opštim aktima korisnika lovišta, međunarodnim konvencijama i direktivama i odredbama drugih zakona od značaja za lovstvo.

Zakonom o divljači i lovstvu propisano je, što je lov, ko i čime može loviti divljač, koja sredstva nijesu dozvoljena za lov, kaznene odredbe za prekršioce i drugo od značaja za lovstvo i gazdovanje sa divljači.

Lov divljači, shodno ovom zakonu, obuhvata traženje, osmatranje, vabljenje, praćenje, snimanje, odstrijel, hvatanje, puštanje ptica grabljivica (sokolarenje), skupljanje odstrijeljene i uginule divljači i njenih djelova.

Divljač se može loviti samo u lovištima i to odgovarajućim lovačkim oružjem i municijom, fotokamerom i sličnim sredstvima, na način zasnovan na načelima lovačke etike, koji ne smije ugrožavati život i zdravlje ljudi, a divljač pretjerano uznemiravati ili izlagati nepotrebnom mučenju, kao i prouzrokovati štete vlasnicima odnosno korisnicima zemljišta.

Divljač mogu loviti fizička lica koja imaju dozvolu za lov i lovnu kartu. Dozvola za lov i lovna karta se izdaje fizičkom licu, izuzev strancu, koje ima položen lovački ispit i odobrenje za nošenje lovačkog oružja i koje je član odgovarajuće lovačke organizacije, a za lov sokolarenjem fizičkom licu koje ima položen lovački i sokolarski ispit i koje je član odgovarajuće lovačke organizacije.

Divljač je dozvoljeno odstrjeliti samo lovačkim oružjem koje odgovara snazi i otpornosti pojedine vrste divljači koja se lovi. U lovu se smiju koristiti samo lovački psi uz posjedovanje dokumenata koji potvrđuju rasnost i identitet psa.

Divljač je zabranjeno loviti načinima i sredstvima kojima se ona masovno uništava (pucanjem sa sačmom u jato ptica i sl.); ako je ugrožena požarom, poplavom, sniježnim nanosima, poledicom i drugim elementarnim nepogodama; upotrebom reflektora (farova), baklji i drugih svjetlosnih izvora, ogledala, korišćenjem zvučnih mamaca, vještačkih i živih mamaca i omamljujućih sredstava; hrtovima, poluhrtovima, nerasnim i neobučenim psima; gađanjem iz motornih vozila, motornih čamaca i drugih prevoznih sredstava na motorni pogon, kao i gaženjem motornim vozilima; poluautomatskom lovačkom puškom i poluautomatskim lovačkim karabinom sa više od dva metka, vojničkim, streljačkim i prepravljenim (prilagođenim) oružjem; vojničkom i streljačkom municijom, kao i oružjem i municijom manjeg kalibra od propisanog; optičkim nišanima za noćni lov s mogućnošću elektronskog povećavanja ili pretvaranja slike, eksplozivom, istjerivanjem plinom ili dimom i svim vrstama hladnog oružja; otrovom, omčama, zamkama, klopkama, gvožđima, mrežama, električnim uređajima ili drugim sredstvima za masovno hvatanje, odnosno uništavanje; krupnu divljač, osim divlje svinje, puškom sačmaricom bez breneka, pomoću psa i skupnim lovom; van njene lovne sezone ili nelovnim danima u toku lovne sezone, ako ovim zakonom nije drukčije određeno; na nelovnim površinama, ako ovim zakonom nije drukčije određeno; u kontaktnoj zoni sa nacionalnim parkom, u skladu sa lovnom osnovom; na udaljenosti manjoj od 200 metara od naselja ili objekata za stanovanje; na udaljenosti manjoj od 100 metara od industrijskih objekata, željezničkih pruga i javnih puteva; na udaljenosti manjoj od 100 metara od međudržavne granice; na udaljenosti manjoj od 300 metara od aerodroma i vojnih objekata; prije donošenja godišnjeg lovnog plana; u periodu visoke gravidnosti divljači i dok ženke vode mlade; lovačkim psima noću; ako sniježni pokrivač smrzne i divljač propada, odnosno ako sniježni pokrivač u šumi dostigne visinu iznad 30 cm; gađanjem-pucanjem u gnijezda; i u drugim slučajevima suprotnim ovom zakonu.

Ovaj zakon propisao je novčane kazne za prekršaje koje naprave pravna i fizička lica. Za prekršaje u lovu novčane kazne za fizička lica su određene su u visini 200 – 800 eura.

U ovom tekstu prikazan je lov sa aspekta zakonodavne regulative, a lovce i građanstvo podsjećamo da je Lovački savez Crne Gore izdavač mnogih stručnih publikacija koje čitaocu na sveobuhvatan način prezentuju lovstvo Crne Gore i lov kao najstariju djelatnost ljudi, među kojima je knjige Lovstvo, Lovački trofeji – divljač Crne Gore, Prirčnik za polaganje lovačkog ispita, Stope i tragovi divljači i druge knjige. Takođe o lovu i lovstvu osim ovih publikacija više se može saznati i na sajtu Lovačkog saveza Crne Gore www.lovackisavez.me Na sajtu je, u cilju edukacije i obrazovanja postavljena elektronska verzija Prirčnika za polaganje lovačkog ispita po sistemu pitanja i odgovori.