Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

SUSRET SA SREčOM ŽERJAVIM, POTPREDSJEDNIKOM FEDERACIJE NACIONALNIH ASOCIJACIJA LOVACA EU

Postavljeno: 27. 11. 2013.
Srečom Žerjav, potpredsjednik Federacije nacionalnih asocijacija lovaca EU

DRUGI O NAMA
DNEVNI LIST „DAN“ subota 16. novembar 2013. godine - LOV I RIBOLOV

Čuvajte se kvazi zelenih

Bez obzira na porjeklo, svi podržavamo interese naših lovačkih kolega iz drugih zemalja kako bi očuvali svoje tradicionalne oblike lova i lovne vrste koje su sve više na udaru kvazi zelenih nevladnih organizacija – kaže Žerjav

Direktor stručnih službi Lovačkog saveza Slovenije i podpredsjednik Federacije nacionalnih asocijacija lovaca Evropske unije (FACE) Srečo Žerjav, boravio je nedavno u radnoj posjeti Lovačkom savezu Crne Gore.

Prilikom ovog i ranijih boravaka u Crnoj Gori upoznat je sa našim lovstvom. Kaže da se uvijek vrlo rado odazove pozivu iz Crne Gore, jer mu prija gostoprimstvo, a uz to smatra da organizacija i funkcionisanje Lovačkog saveza Crne Gore zavređuje poštovanje.

– Imate izvanredno dobre odnose sa resornim ministarstvom. Zakonske osnove za vaš rad i izvođenje lova su na najvišem nivou, a svijest lovaca o njihovoj ulozi u prirodi svaki dan je viša. Pristupi ka upravljanju divljači su slični, jedino što moram naglasiti je, da kod nas planove pripremaju izvan naše organizacije i istovremeno traže veoma precizno izvođenje sa malim tolerancijama, kako kod odstrijela tako i kod predviđenih radova u lovištu. Jedina stvar, koja bitno odstupa od naših standarda su lovni dani. Za naše lovce bilo bi apsolutno neprihvatljivo, da se lovi samo jedan ili najviše dva dana u nedjelji. Kod nas možemo loviti svaki dan, naravno u okviru lovnih sezona i druge regulative. Jedino zajednički lov vrše se obično od oktobra do januara subotom i nedjeljom – kaže Žerjav.

Vi ste potpredsjednik FACE, recite nam nešto više o ovoj organizaciji u čijem članstvu se nalazi 7.000.000 evropskih lovaca?

– To je prije svega lobistička organizacija, koja za svoj rad ima vrhunske stručnjake za pojedina područja lovstva i očuvanje prirode. Na putu vašeg približavanja Evropskoj uniji možete ih koristiti za razna stručna mišljenja i pomoć kod formiranja stavova u konfrontacijama sa drugim „zelenim” nevladnim organizacijama. Istovremeno je to vaša kancelarija u Briselu, koju možete koristiti u svim vidovima. Posebno treba istaći izvanrednu solidarnost lovaca iz podpuno različitih djelova EU, koji, naravno, imaju veoma različite tradicije, navike, zakone i vrste divljači koje love. Bez obzira na porjeklo, svi podržavamo interese naših lovačkih kolega iz drugih zemalja kako bi očuvali svoje tradicionalne oblike lova i lovne vrste koje su sve više na udaru kvazi zelenih nevladnih organizacija.

Lovači savez Crne Gore je punopravni član FACE od 2003. godine, kakva je saradnja i koji su planovi u bućnosti? Što članstvo u FACE-u donosi crnogorskim lovcima?

– Po onom što je meni poznato, saradnja vašeg saveza sa FACE -om je odlična na svim nivoima. To će se svakako još produbljiti na osnovu vašeg poziva Upravnom odboru FACE, da održi jedan od svojih sastanka u vašoj zemlji. Poziv je prihvaćen sa velikim zadovoljstvom i tako će svi najznačajniji ljudi te krovne europske organizaciji 24. i 25. juna iduće godine posjetiti Crnu Goru. Sigurno članstvo pojedincu ne donosi mnogo, ali vašem Savezu daje legitimitet i značajno mjesto u društvu 36 zemalja članica.

Na nedavno održanom sastanku u Briselu, u sjedištu FACE, između ostalog, a povodom pisanja nekih naših NVO za zaštitu prirode, razmatrali ste naš Zakon o divljači i lovstvu. Kakve su ocjene?

– Na sastanku sa ekspertima FACE za pravno područje prošli smo sva bitna pitanja vaših pravnih osnova i nismo našli apsolutno nikakvih odstupanja od evropskih direktiva i druge pravne regulative tog područja. Jedino pitanje na koje nismo našli pravi odgovor bilo je izvanredno mali broj lovnih dana. Shvatanje Europe je, da smo mi lovci zaštitnici prirode, pa tako naše prisustvo u prirodi znači spriječavanje njene zloupotrebe i zagađivanja. Zbog toga ima vjerovatno smisla promeniti ta ograničenja, ali naravno samo za oblike lova, koji ne prouzrokuju svakodnevnog uznemiravanja divljači.

Tokom boravaka u Crnoj Gori posjetili ste neke naše lovačke organizacije i bili na terenu u lovištima. Kakvi su Vaši utisci?

– Priroda je u Crnoj Gori očuvana, pa vam može svako zavidjeti. Tokom posjete imao sam mogućnost družiti se sa lovcima iz dvaju društava i u toku razgovora stekao utiske o dobroj organizaciji i vođenju društva, a takođe i o lovu. Lov goničima je kod vas puno značajniji i popularniji nego u Sloveniji, mada ima područja gdje smo ga i mi, bez obzira na pad populacije zeca, kao tradiciju, održali na visokom nivou. Samo druženje pa i boravak u vašoj prirodi zadržati ću u trajnoj lijepoj uspomeni.

 R.K.

Bez „prljavih” metoda


Možete li nam nešto više reći o djelovanju NVO za zaštitu prirode i njihovoj saradnji sa lovcima u Sloveniji i drugim zemljama Evrope?

– Naš savez podpisao je sporazume za pet najvećih slovenačkih saveza nevladnih organizacija, korisnika prirode, koji zajedno objedinjavamo skoro 200.000 članova. Svrha je naravno zajedničko nastupanje prema vlastima sa ciljem zaštite i očuvanja prirode, koja je sve više na udaru.

Na drugoj strani i naš savez je na udaru zelenih ekstremista, koji vjeruju, da je lov samo ubijanje iz užitka. Tu imamo veoma loše iskustvo sa nacionalnom filijalom Brdlife internacional, koji je sa neosnovanom ekstremno negativnom kampanjom protiv našeg saveza prešao sve razumne granice. O tome smo obavestili i FACE i tako preko njega i njihovu matičnu organizaciju, koja se, na žalost, od toga ne ograđuje. Sa sličnim pristupima srećemo se i kod dogovaranja odstrela velikih zvijeri, ali treba reći, da ne upotrebljavaju „prljave” metode.