Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

STAROST DIVLJIH žIVOTINJA

Postavljeno: 29. 11. 2013.
SIVI SOKO (Falco peregrines)
ORAO KRSTAŠ (Aquila heliaca)

Postoji nekoliko načina da se utvrdi starost divljih životinja.

Kod sisara se za određivanje starosti najčešće posmatraju zubi, njihov broj i stepen istrošenosti. Starost ptica u prirodi se precizno može procijeniti samo prstenovanjem mladih ptica i njihovim kasnijim posmatranjem i bilježenjem podataka.

Dugovječnost određenih vrsta zavisi od genetskog koda, životne okoline, broja prirodnih neprijatelja ali i veličine organizama određene vrste.

Iako ne postoji definisana zakonitost po kojoj veličina ima direktan uticaj na životni vijek, činjenica je da u prirodi krupne životinje uglavnom duže žive od sitnih. Krupne životinje su manje ugrožene od predatora i imaju manje prirodnih neprijatelja. Takođe, manje su ugrožene od elementarnih nepogoda npr. poplava, požara i slično.

Stepen aktivnosti je još jedan faktor koji značajno utiče na životni vijek. Imajući veći broj prirodnih neprijatelja, manje životinje su uglavnom aktivnije. One moraju da unose procentualno veće količine hrane (u odnosu na svoju tijelesnu težinu) kako bi obezbjedile dovoljnu količinu energije za svoju pojačanu aktivnost. U poređenju sa velikim životinjama njhova srca, pluća i ostali organi rade brže da bi kroz organizam prenosili neophodne materije pa im se tako i cio organizam brže troši.

Za važnije vrste divljači daju se orijentacioni podaci da bi se znalo koju starost može doživjeti pojedina vrsta u normalnim životnim uslovima. Ona za sokle iznosi 200 godina, za labuda i sovu ušaru 100 godina. Orlovi, divlja guska i gavran žive 80, čaplje 70, a ždral i galeb 40 godina. Medvjed i divlja svinja žive 30 godina. Po 25 godina žive divokoze, jelen obični i kozorog, a po 20 muflon, jelen lopatar i ris. Vuk, vidra, divlja mačka, lisica, srna i šakal žive po 15 godina, a životni vijek jazavca, kuna, fazana, tvora i lasice iznosi 10, a vjeverice i jarebica 8 godina. Životni vjek zeca iznosi 6 godina.

Međutim vidljivi znaci starosti, kao što su sjeda dlaka, zaboravnost i drugi se rijetko mogu sresti kod životinja u prirodi jer one rijetko dožive biološku starost. Uzroci su dakle prirodni neprijatelji, uslovi života, (ne)dostupnosti hrane itd.