Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

LOVOSTAJ - PERIOD U KOME JE ZABRANJENO LOVITI, PROGANJATI ILI NA BILO KOJI DRUGI NAčIN UZNEMIRAVATI DIVLJAč

Postavljeno: 15. 03. 2014.

Osnovni zadatak lovaca je da, koliko je to u mogućnosti, utiču da divljač živi, razmnožava se i odgaja mlade u što mirnijim uslovima.

Lovna sezona većine vrsta divljači je završena je još ranije, a zadnje nedelje mjeseca februara lov je završen i na predatore: vuka, šakala i lisicu, čime je počeo period lovostaja za sve vrste lovne divljači, period u kome je zabranjeno loviti, proganjati ili na bilo koji drugi način uznemiravati divljač.

Lovostaj je jedna od mjera zaštite divljači i ona je Zakonom o divljači i lovstvu propisana za sve vrste lovne divljači. Lovostaj počinje traje i završava se različito zavisno od vrste do vrste, a uslovnjen je različitim faktorima prvenstveno potrebom da se divljači obezbjedi mir.

Mir u lovištu je značajan faktor za uzgoj divljači naročito u vrijeme bremenitosti ženki kod dlakave divljači, odnosno kod pernate divljači u vrijeme dok ženke leže na jajima. Mir u lovištu neophodan je i u periodu odgoja mladih, ali i tokom cijele godine. Mir je divljači, naročito preživarima, potreban za dnevni odmor. Bitan je za sve vrste, svih starosnih dobi. Na žalost, apsolutni mir u lovištu teško je postići. Kroz lovišta prolaze razne saobraćajnice, svjedoci smo sve većeg otvaranja šuma, izgradnje puteva iz razloga iskorišćavanja, prisustva radnika, izletnika, planinara, sakupljača šumskih plodova, prisustva stočara na pašnjacima, poljoprivrednika na obradivim površinama. Na ovako izmijenjene uslove u pogledu mira, divljač se prilagođava i brzo navikava na mnoge vrste uznemiravanja, osim u slučajevima neposredne opasnosti za nju. Ipak, osnovni zadatak lovaca je da, koliko je to u mogućnosti, utiču da divljač živi, razmnožava se i odgaja mlade u što mirnijim uslovima.

Van lovne sezone u periodu lovostaja neophodno je permanentno prisustvo lovaca u lovištu u cilju zaštite i uzgoja divljači ali i obnavljanja, održavanja i izgradnje lovnih objekata, zatim osmatranja stanja divljači i prikupljanja podataka za izradu planova gazdovanja.

Već na samom početku perioda lovostaja sumiraju se rezultati gazdovanja lovištem u prethodnoj lovnoj godini i donose planovi gazdovanja za narednu lovnu godinu.

Naime, korisnici lovišta su u zakonskoj obavezi da najkasnije do 15 aprila tekuće godine dostave nadležnim institucijama, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Agenciji za zaštitu životne sredine i Lovačkom savezu Crne Gore, izvještaje o izvršenim radovima i preduzetim mjerama u prethodnoj 2013/14 lovnoj godini.

Korisnici lovišta, Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, najkasnije do 31 marta moraju na davanje saglasnosti dostaviti Planove gazdovanja za narednu 2014/15 lovnu godinu, kojima se planiraju mjere uzgoja i zaštita divljači koje predstavljaju osnovnu djelatnost u lovstvu čiji je cilj očuvanje zdrave i otporne divljači u određenoj prirodnoj sredini, zatim mjere uređenja lovišta, mjere korišćenja divljači i lovišta, mjere sprječavanja šteta od divljači i druge mjere.

U period lovostaja lovci Crne Gore, osim što vode brigu o divljači i lovištu, takmiče se u lovnom streljaštvu, u Ligi - gađanju glinenih golubova u discipline Trap i Kupu Lovačkog saveza Crne Gore - gađanju nepokretne mete divljeg vepra, koja nijesu samo takmičarskog karaktera već su dio edukacije i obrazovanja lovaca kada je u pitanju rukovanje lovačkim oružjem, održavanje i postizanje što bolje preciznosti u gađanju.

Takmičenja kao i do sada i u ovoj godini biće besplatna za sve članove lovačkih društava, organizacija i Javnih preduzeća za uzgoj zaštitu i lov divljači, članica Lovačkog saveza Crne Gore, koji će za pobjednike obezbjediti prigodne nagrade.

Već u ovom mjesecu takmičenjem u Danilovgradu biće otvorerena takmičarska sezona, a sva takmičenja biće najavljena u dnevnim novinama i putem web stranice Lovačkog saveza Crne Gore www.lovackisavez.me

Ove godine, u periodu lovostaja održaće se i druge manifestacije vezane za lovstvo, prvenstveno savjetovanja i okrugli stolovi obrazovnog i edukativnog karaktera, kinološke izložbe i druge manifestacije u cilju održivog razvoja divljači i prirode, druženja i zbližavanja lovaca.