Najnovije:

crnogorski gonic

Novosti Lovačkog saveza Crne Gore:

« Ostali tekstovi

PLANIRANJE U LOVSTVU

Postavljeno: 17. 03. 2014.
Detalj iz lovišta “Žabljak”
Detalj iz lovišta “Nikšić” Crna liska – baljoška (Fulica atra L.) - jezero Krupac 22.02.2014. god.
Detalj iz lovišta “Danilovgrad”

Planiranje u lovstvu predstavlja najosjetljiviji i stručno najodgovorniji posao u gazdovanju sa divljači i lovištem

Cilj planiranja u lovstvu je unapređenje stanja populacija divljači i njihovih staništa kroz preduzimanje odgovarajućih mjera gazdovanja kojima se postiže optimalno brojno stanje populacija, zaštita, uzgoj i održivo korišćenje divljači.

Planiranje, kao vrlo značajan segment uspješnog gazdovanja, propisuje se prvi put u Crnoj Gori Zakonom o lovstvu iz 1966-e godine. Tim Zakonom propisuje se da organizacija koja gazduje lovištem donosi za to lovište lovnoprivrednu osnovu – dugoročni planski dokument, koji treba da sadrži prikaz postojećeg stanja lovišta, ciljeve gazdovanja, vrste i obima radova, mjera i metoda za postizanje tih ciljeva, kao i ekonomsko-finansijske osnove gazdovanja.

Važećim Zakonom o divljači i lovstvu propisano je takođe donošenje planskih dokumenata i to: Programa razvoja lovstva, kojeg donosi Vlada na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Lovne osnove i Godišnjeg plana gazdovanja koje donose korisnici lovišta uz saglasnost resornog Ministarstva.

Program razvoja lovstva donosi u cilju planiranja gazdovanja, razvoja i unaprjeđivanja lovstva u Crnoj Gori za period od najmanje 10 godina. Lovnom osnovom definišu se osnovni ciljevi, smjernice i mjere za očuvanje i razvoj pojedinačnih vrsta divljači u lovištu, načela za intervencije u pojedinačnim vrstama divljači putem lova i druga pitanja od značaja za divljač i lovstvo. Lovna osnova donosi se na period od 10 godina. Za sprovođenje lovne osnove korisnik lovišta donosi godišnji lovni plan. Godišnji lovni plan važi za period od 1. aprila tekuće do 31. marta naredne godine - lovnu godinu, a donosi se najkasnije do 31. marta tekuće godine. Godišnji lovni plan mora biti u skladu sa lovnom osnovom i sadržati sve vrste radova i mjera po obimu, mjestu i vremenu koje treba preduzeti u lovištu u lovnoj godini.

Planiranje u lovstvu, kroz izradu Programa razvoja lovstva, Lovne osnove, Godišnjeg plana gazdovanja lovištem, predstavlja najosjetljiviji i stručno najodgovorniji posao u gazdovanju sa divljači i lovištem. Upravo zbog toga projektanti moraju pri izradi planskih dokumenta koristiti naučne i stručno-iskustvene metodologije i dostignuća, u skladu sa propisima koji regulišu planiranje u lovstvu.

Kvalitetna izrada planskih dokumenata, osnovni je preduslov za održivo gazdovanje sa divljači i lovištem za što je neophodno realno, objektivno i stručno, između ostalog, ocjeniti pogodnosti stanišnih faktora - bonitirati staništa, utvrditi optimalne brojnosti populacija i izraditi projekciju razvoja populacija.

Cilj planiranja u lovstvu je unapređenje stanja populacija divljači i njihovih staništa kroz preduzimanje odgovarajućih mjera gazdovanja kojim se postiže optimalno brojno stanje populacija, zaštita, uzgoj i održivo korišćenje.

I na kraju trebamo naglasiti da je održivo gazdovanje sa divljači i lovištem jedino moguće trajno ostvarivati ako postoji kontinuitet korektnog i tačnog utvrđivanja i praćenja stanja fondova divljači, stručnog, realnog dugoročnog i kratkoročnog planiranja i doslijedne, blagovremene i stručne realizacije planova.