Najnovije:

Rezultati 2013.:

Rezultati 2012.:

Preuzmi:

LOVNO STRELJAšTVO

Lovno streljaštvo u Crnoj Gori ima decenijsku tradiciju. Dio je edukacije i obrazovanja lovaca. Ima veliki značaj kada je u pitanju rukovanje lovačkim oružjem, održavanje i postizanje što bolje preciznosti u gađanju. Lovno streljaštvo prestavlja najbolji vid treninga za lov, odnosno vježbanja za veću efikasnost u lovu, a upravo rezultati gađanja na lovno-steljačkim takmičenjima pokazuju koliko su naši lovci obučeni u rukovanju oružjem. Takmičenja u lovnom streljaštvu provode se u periodu lovostaja, van perioda lovne sezone. Prestavljaju značajne aktivnosti članova lovačkih društava, koji osim osnovnog cilja, a to je briga za očuvanje prirode i divljači, razvijaju kroz takmičenja lovno streljaštvo kao sport.

Novosti iz lovnog streljaštva:

« Ostali tekstovi

Lovački kup „Velimlje 2009“

Postavljeno: 25. 07. 2009.

Tradicionalni, III. Međunarodni lovački kup „Velimlje 2009. održan je 25. jula, ove godine na strelištu Jabuke u blizini Petrovića, uz masovno učešće lovaca- takmičara.

Takmičili su se lovci iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine: lovci Udruženja za uzgoj zaštitu i lov divljači »BRATOGOŠT« iz Velimlja, Organizacije za uzgoj zaštitu i lov divljači »ILIJA MILOVIĆ« iz Grahova, i lovci Lovačkog udruženja »Leotar« iz Trebinja.

Lovci su gađali nepokretne mete srndaća, lovačkim stilom, stojeći, na 100 metara, upotpunjenom, gađanjem mete divljeg vepra. Takmičenje za sve lovce je bilo besplatno, a njime je rukovodio predsjednik Komisije za lovno streljaštvo pri Lovačkom savezu Crne Gore gospodin Dušan Vratnica.

Takmičenje  je otvorio Predsjednik Lovačkog saveza Crne Gore, gospodin Nikola Marković. Predsjednik je  tom prilikom pozdravio goste i veliki broj lovaca-takmičara. Između ostalog predsjednik Marković je istakao da ova takmičenja u periodu van lovne sezone su dobre i potrebne aktivnosti, ali nijesu i jedine. Naime u lovištima »Bratogošt« i »Grahovo«, uostalom kao i svim lovištima u Crnoj Gori, u periodu lovostaja, vrlo uspješno radi se na  zaštiti divljači, obezbjeđivanjem potrebnih uslova za razmnožavanje i uzgoj mladih. U ovom periodu korisnici lovišta podnijeli su Izvještaje o svom radu resornom ministarstvu i Lovačkom savezu Crne Gore za prethodnu i planove gazdovanja za predstojeću lovnu godinu. U toku su radovi na uređivanju lovišta i pripreme za druge lovne aktivnosti i manifestacije.

Najuspješniji takmičari, po kategorijama, juniori, seniori i veterani, za osvojena prva tri mjesta, a po Lovačkim društvima učesnicama, nagrađeni su zlatnom, srebrenom ili bronzanom medaljom Lovačkog saveza Crne Gore.

Najprecizniji je bio Daković Veljko, član Organizacije za uzgoj zaštitu i lov divljači »ILIJA MILOVIĆ« iz Grahova,  osvojivši zlato u kategoriji seniori. Zlatom u ovom lovačkom društvu su se okitili i Bulajić Luka (junior), srebrom Kovačević Dragoje (junior), Kovačević Marko (senior),  te bronzom Kovačević Blažo (junior ) i Bulajić Velimir (senior).

U okviru Udruženja za uzgoj zaštitu i lov divljači »BRATOGOŠT« iz Velimlja, zlatnu medalju osvojili su: Miljanić Miloš (junior), Mrvaljević Sara (juniorke), Tomašević Perko (seniori) i Miljanić Vojin (veterani), srebro: Eraković Mileta (juniori), Mrkaić Blagoje (seniori) i Milović Radivoje  (veterani) Bronzanu medalju osvojili su: Vujanović Jovan (juniori), Tomašević Špiro (seniori) i Tomašević Milorad (veterani).

U okviru Lovačkog udruženja »Leotar« iz Trebinja: Šakotić Simo (juniori) i Mrdić Željko (seniori) osvojili su zlatnu, a Šakotić Milivoje (seniori) srebrenu medalju.